Alkohol spiller en stor rolle i LGBT+ miljøet, men hvor meget er for meget alkohol? Og hvem kan du søge hjælp hos, hvis alkoholen fylder for meget?
Forskning har flere gange vist, at LGBT+ personer i højere grad end den øvrige befolkning drikker mere end Sundhedsstyrelsens alkoholanbefalinger. Især når det kommer til at drikke store mængder alkohol på én gang.
Der er flere forklaringer på, hvorfor alkohol fylder mere i LGBT+ miljøet end hos den øvrige befolkning. En forklaring er, at barer og festkultur ofte er et samlingspunkt for LGBT+ miljøet – og har været det historisk set.
En anden forklaring er minoritetsstress – det vil sige den kroniske stress, som minoritetspersoner oplever ved at være en del af et samfund, der dårligt rummer diversitet – samt at flere LGBT+ personer oplever ensomhed, angst og depression end den øvrige befolkning. I den forbindelse kan alkohol blive middel til at håndtere de svære følelser.
Alkohol er dog ikke risikofrit – og for meget alkohol kan være forbundet med helbredsmæssige risici og sociale konsekvenser. Er du i tvivl om alkohol fylder for meget i dit liv, kan du tale med din læge om det.

Alkoholisme
Alkoholisme er en sygdom, som kræver professionel hjælp. Alkoholproblemer kommer i mange former, og ofte kan et misbrugsproblem komme bag på personen selv. Det betyder, at alkoholisme også forekommer hos ellers velfungerende mennesker med stort socialt netværk, job og familie.
Er du i tvivl om, om du har et misbrug? Vil du gerne have råd til, hvordan du afhjælper misbruget? Tal med din læge om det, og forklar omstændighederne for problemet.
Alkoholisme defineres formelt, som at man opfylder tre ud af WHOs seks symptomer.
WHOs 6 symptomer på alkoholisme
- Et stærkt ønske om eller følelse af trang til alkoholindtagelse. Alkoholisme er således karakteriseret ved, at trangen til alkohol til stadighed vinder over både fornuft og viljestyrke.
- Besvær med at kontrollere indtagelsen af alkohol: Efter overskridelsen af et kritisk punkt på ganske få genstande, er der nedsat kontrol med det videre drikkeri. Herved udløses en drikketur ofte med indtagelse af store mængder alkohol.
- Forekomst af abstinenssymptomer, uro, rastløshed, hjertebanken, sveden m.m. (Abstinenser er et sent tegn på alkoholisme. Når abstinenserne kommer, har man været afhængig af alkohol i mange år)
- Toleransfænomener, således at der kræves større mængde alkohol for at få samme virkning, som personen tidligere fik på lavere doser.
- Alkohol indtager en dominerende rolle i tilværelsen og medfører problemer i hjemmet, på arbejdet eller i fritiden.
- Fortsat brug af alkohol på trods af klar viden om de skadelige konsekvenser.
Hvor kan jeg få hjælp?
Ud over din egen læge, som vil kunne rådgive dig og henvise dig til anden relevant hjælp, tilbyder din kommune gratis og behandlingsgaranteret hjælp. Her behøver du ingen henvisning fra din læge.
Du kan få hjælp og rådgivning hos Alkolinjen. På Alkolinjen kan du også finde et kort over, hvor dine kommunale behandlingssteder findes.
Du kan også få anonym, telefonisk rådgivning døgnet rundt hos Dansk Misbrugsbehandling på tlf. 78 76 02 27. Læs også mere på Dansk Misbrugsbehandlings hjemmeside, hvor du også kan læse om de forskellige behandlingstilbud. Dansk Misbrugsbehandling er et privat alternativ til de kommunale tilbud.
Alkoholfri fællesskaber
For nogle kan det være vanskeligt at finde gode LGBT+ fællesskaber uden for barmiljøet, hvor alkohol fylder meget. Men der findes en række værdifulde tilbud, som du med fordel kan benytte dig af til forsat at finde fællesskabet med andre LGBT+ personer, uden at det behøver involvere alkohol.
- Salon7: Er du mellem 18 og 30 år, så er Salon7 en hyggelig og tryg café, hvor du kan få nye fællesskaber over en kop kaffe eller et brætspil. Salon7 kræver ikke tilmelding og afholdes på Vestergade 18E, 4. Sal, 1164 København K hver 2. mandag i lige uger fra kl. 19:00 – 22:00. Læs også mere om Salon7 her.
- LGBT+HUSET i Aarhus: Her afholdes en række arrangementer og caféer, som er gode alkoholfrie rum, hvor du trygt kan skabe nye bekendtskaber eller mødes med venner i hyggelige omgivelser uden for barmiljøet. Læs mere på LGBT+HUSETs hjemmeside.
Sundhedsstyrelsens 7 anbefalinger
- Alkoholindtag er aldrig risikofrit. Alkohol er forbundet med en række skadespåvirkninger på din krop, og selv et lille indtag kan resultere i kræft. Det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget kroppen tager skade af alkohol, og derfor er det altid forbundet med en risiko.
- Drik ikke alkohol for din sundheds skyld. Selvom nogle undersøgelser viser, at en lille mængde alkohol (en lille genstand hver anden dag) har en hjertebeskyttende effekt, er dette ifølge Sundhedsstyrelsen ikke veldokumenteret. Alkohol er derimod forbundet med en række sundhedsrisici.
- 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd er forbundet med en lav risiko for sygdom. Den binære opdeling i kønnene er baseret på statistisk dødelighed for henholdsvis ciskvinder og cismænd, samt fordi brystkræft er den mest udbredte alkoholrelaterede kræftform.
- Mere end 14 genstande om ugen for kvinder og 21 for mænd er forbundet med en høj risiko for sygdom.
- Kun 5 genstande ved samme lejlighed. Jo mere du drikker ad gangen, jo større er skadespåvirkningen.
- Undgå alkohol, hvis du er gravid. Prøver du at bliv gravid vil det også være en god idé at undgå alkohol.
- Er du ældre, bør du være forsigtig med alkoholen. Ældre personer kan være mere følsomme over for alkoholens påvirkning. Det skyldes, at de har mindre væske i kroppen og derfor får en højere promille end yngre ved det samme forbrug. Samtidig nedsættes kroppens evne til at omsætte alkoholen.