HPV kan smitte via al seksuel kontakt – uanset køn og seksuel orientering. Så har du en livmoder og en vagina, bør du screenes for livmoderhalskræft regelmæssigt.
Highlights
- Alle uanset køn og seksuel praksis kan blive smittet og selv smitte andre med HPV.
- HPV-infektion er i langt de fleste tilfælde ufarlig, men kan i særlige tilfælde resultere i celleforandringer og livmoderhalskræft
- HPV smitter nemt via endetarm, hænder, mund og skede, penis. Derfor smitter virussen også ved sex mellem kvinder og andre personer med vagina.
- Du bør derfor screenes regelmæssigt for celleforandringer hos egen læge.
- Transmænd med juridisk køn som mand bør selv regelmæssigt booke tid til celleprøve.
Der findes desværre en sejlivet misforståelse om, at det ikke er nødvendigt at screene for livmoderhalskræft, hvis ikke man har haft sex med en person med penis. Derfor er der også markant flere lesbiske kvinder og transmænd, som aldrig har fået taget celleprøve hos egen læge.
Hvad er HPV?
HPV eller Humant Papillomavirus, som det står for, er en seksuelt overført virus, som rammer 80 % af alle seksuelt aktive mennesker i løbet af deres liv. Langt de fleste HPV-infektioner er uskadelige og vil aldrig give symptomer. HPV kan ligge latent i kroppen i mange år.
I nogle tilfælde kan en HPV-infektion dog føre til celleforandringer i særligt livmoderhalsen, som kan udvikle sig til kræft. HPV-infektion kan desuden resultere i kræft i bl.a. skede, penis og svælg samt give kønsvorter. Læs mere om virussen her.

Alle kan blive smittet
Heldigvis mærker langt de færreste, at de overhovedet er smittet med HPV. Men netop derfor smitter virussen også meget nemt.
HPV smitter alle uanset seksuel orientering og køn. Virussen kan sidde i skeden, på kønslæberne, mellemkødet, endetarm, penis, i svælget samt på hænderne, og derfor kan det være svært komplet at undgå smitte – selv ved prævention som kondom, slikkelapper og handsker.
Screening og forebyggelse
Er du tildelt kønnet kvinde ved fødslen og har en vagina og livmoder, bør du også blive testet for livmoderhalskræft regelmæssigt.
Juridiske kvinder mellem 23 og 50 år bliver automatisk tilbudt en celleprøve hvert tredje år, mens kvinder mellem 51 og 65 år tilbydes celleprøve hvert femte år.
Hvis dit juridiske køn er mand vil du dog ikke automatisk blive tilbudt tid til screening af livmoderhalskræft. Derfor er det en god idé selv at kontakte din læge og booke tid regelmæssigt. Du kan med fordel skæve til samme tidsinterval, som gør sig gældende for juridiske kvinder.
Det bedste middel mod HPV-infektion er imidlertid en vaccine. HPV-vaccination beskytter bedst ved vaccination før seksuel debut. Læs mere om vacciner og muligheder for vaccination her.