Her finder du en beskrivelse af de mest almindelige kønsbekræftende kirurgiske procedurer, som i sundhedsfaglig sammenhæng betegnes som “feminiserende”:
- Orkiektomi
- Vaginoplastik og vulvoplastik inkl. kliteroplastik og labiaplastik
De følgende illustrationer viser de operationsprocedurer, der på nuværende tidspunkt foretages i Danmark. De skal forstås som vejledende. Illustrationerne er ikke en direkte gengivelse af, hvordan operationerne forløber og tager ikke højde for, at en række operationsforløbene foretages i over flere operationer.
Orkiektomi
Kirurgisk indgreb der foretages for at fjerne testiklerne. To snit lægges i lysken, hvorfra testiklerne, sædledere og legementer trækkes op og ud. Legementerne skæres over og operaitonsåbningerne i lysken sys sammen. Huden fra pungen efterlades og vil med tiden trække sig sammen.
Nogle personer ønsker ikke at få foretaget yderligere kønsbekræftende nedre operationer, mens andre ønsker at få foretaget en orkiektomi i forbindelse med en række andre kønsbekræftende indgreb på deres ydre genitalier.
Operationer vil ofte være forbundet med nogen smerte og ømhed, men denne fortager sig efter et par dage.
Vaginoplastik og vulvoplastik inkl. kliteroplastik og labiaplastik
Kirurgisk konstruktion af neo-vagina* og neo-vulva inkl. neoklitoris og neokønslæber.
Den hyppigst anvendte teknik i Danmark er “den inverterede penoskrotale teknik”, hvor hud fra penisskaftet og mellemkød vendes om og bruges som overflade til at danne en skedekanal.
Klitoroplastik udføres som oftest i forbindelse med indgrebet. Her bliver glans kirurgisk tilpasset intakt med kar og nervebundt, så den svarer til ciskvinders klitoris i både størrelse og placering. Herved søges følesansen bevaret i neoklitoris.
Efter operationen skal vaginaen langsomt udvides og trænes for at forhindre forsnævring, hvilket gøres med et dilator-sæt, der kommer i forskellige størrelser. Efter operationen bør din kirurg informere dig om, hvilke dilatorer du bør bruge, og hvornår du kan skifte størrelse. Dilatation vil ofte medføre nogen smerte og blødning i begyndelsen. Dilatationen vil for nogen være nødvendigt resten af livet, for at holde vaginaen smidig. Vaginaen bliver typisk ca. 11 cm dyb.
Man har fundet en generel patienttilfredshed med neo-vagina på 88 %, og tilfredsheden med det æstetiske udtryk og funktionaliteten var begge på 86%. Ligeledes har man fundet, at 75% kunne få orgasme, og kun 2% fortrød indgrebet.
Vaginoplastik med den inverterede penoskrotale teknik forudsætter penis af en vis størrelse, hvilket for nogle ikke opnås, herunder hvis man har modtaget stophormoner for at modvirke pubertet (eller ikke har et langt skaft) før beslutning om evt. senere kønsbekræftende hormonbehandling. Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet har endnu ikke meldt ud, hvordan dette håndteres i dansk regi
Referencer
- Tolstrup et al., Kønsmodificerende kirurgi i Danmark. Ugeskr Læger 2020;182:V05190270
- Manrique OJ, Adabi K, Martinez-Jorge J et al. Complications and patient-reported outcomes in male-to-female vaginoplasty – where we are today: a systematic review and meta-analysis. Ann Plast Surg 2018;80:684-91. FRossi R, Hintz F, Krege S et al. Gender reassignment surgery – a 13 year review of surgical outcomes. Int Braz J Urol 2012;38:97-107.
- Buncamper ME, Honselaar JS, Bouman MB et al. Aesthetic and functional outcomes of neovaginoplasty using penile skin in male-to-female transsexuals. J Sex Med 2015;12:1626-34.