Prostatakræft kan have stor betydning for dit seksualliv. Forskellige behandlingsmuligheder giver forskellige muligheder for efterfølgende sexliv. Tal åbent med din læge om din seksuelle praksis, og hvilken løsning, der er bedst for dig.

Prostatakræft er den hyppigste kræftform hos personer med prostata. I mange tilfælde vil den være relativt ufarlig og måske slet ikke kræve behandling, mens det i andre tilfælde vil være nødvendigt.  

Selvom prostatakræft ikke i sig selv påvirker seksualfunktionen, ligger prostata så tæt på de nerver, som sørger for rejsning, at behandlingen for kræft kan betyde, at seksualevnen begrænses. I nogle tilfælde kan evnen til at dyrke analsex også blive påvirket.  

Ældre person kigger til siden.
Forskellige behandlingsmuligheder for prostakræft giver forskellige muligheder for efterfølgende sexliv. Tal med din læge om, hvilken løsning, der er bedst for dig og dine behov.

Tal om seksuel praksis med din læge 

Når hospitalslægen eller sygeplejersken rådgiver dig om de forskellige behandlingsmetoder, og hvordan du bedst bevarer et seksualliv efterfølgende, kan de have en blind vinkel i forhold til, hvordan du har sex. Målestokken for en god seksualfunktion vil for mange fagpersoner være vaginalt samleje.  

Vaginalt samleje kræver eksempelvis en mindre hård erektion end analt samleje. Er du derfor den aktive part ved analsex, vil din evne til at fuldbyrde samleje muligvis kræve en anden løsning end ved vaginalt samleje.  

Derfor kan det være en god ide, at du overvejer, hvordan du plejer at dyrke sex, og hvordan du gerne vil dyrke sex i fremtiden. Kommunikér dette til lægen, inden I sammen vælger behandlingsform.  

Hvad kan din egen læge gøre? 

Efter behandlingsforløbet vil din egen læge kunne ordinere tabletbehandling mod rejsningsbesvær. Tabletbehandlingen virker bedst efter strålebehandling eller nervebevarende kirurgisk indgreb og i svagere grad ved kirurgisk operation, som ikke er nervebevarende og ved hormonbehandling.  

Hvis tabletter ikke er nok, findes behandlinger med medicin i urinrøret eller en indsprøjtning med en meget tynd nål direkte i penis. Endelig er det muligt at få indopereret en erektionsprotese i særligt svære tilfælde. 

Tal med din læge om de forskellige tabletter og mulighederne.  

Gentænk dit sexliv 

I nogle tilfælde vil det ikke være muligt at vende tilbage til sexlivet, som det så ud før prostatakræft. Tal med din eventuelle partner om, hvordan I sammen kan løse de udfordringer, I står over for nu.  

Har du primært været den aktive part i analt samleje, men har fået en kirurgisk behandling, som ikke bevarede nerverne, der muliggør rejsning, kan I overveje at skifte rolle. 

Ofte vil sexlegetøj, oralsex og anden berøring også være en tilfredsstillende mulighed for at fortsætte den intime relation. 

Din egen læge vil i mange sammenhænge kunne rådgive dig, men vil også kunne henvise til specialuddannet sexolog, som vil kunne hjælpe dig på vej tilbage til et godt sexliv.  

Kilder:  

Mikkel Fode, M.D., PhD, FECSM, Urologisk Afdeling, Roskilde Universitetshospital.