Kvinder, der har sex med kvinder er også i risiko for en række seksuelt overførte infektioner, selvom de ikke har sex med en penis. Her er en række måder, du kan beskytte dig selv mod smitte. 

Denne artikel henvender sig til personer med vagina. For artikler særligt henvendt til transkvinder, kan du søge på transkvinder på søgesiden.  

Slikkelapper 

Slikkelapper er en latexbaseret barriere, som kan anvendes ved oralsex. Den kan lægges henover vulva eller anus og beskytter mod slimhindekontakt og dermed sygdomme som HPV og herpes. Slikkelapper fås nemmest på internettet, men de vil også være mulige at købe i enkelte sexbutikker og apoteker 

Du kan også skære kondomer op og bruge dem på samme vis. Kondomer vil som oftest være billigere og lettere at få fat på.  

Særligt hvis en af jer har menstruation, rifter eller sår, bør I undgå direkte slimhindekontakt. 

God hygiejne 

Rengøring af sexlejetøj efter brug og ved skift af partner kan nedsætte risikoen for overførsel af vira. Alternativt kan du bruge kondomer på sexlegetøjet. Kondomet skal udskiftesnår du skifter partner og efter hver brug  

Hold også dine negle korte, da bakterier og vira kan sætte sig under lange negle, og dermed videreføres ved sex.  

Nærbillede af ung person med langt hår og hånden på siden af hovedet.
Kvinder, der har sex med kvinder er også i risiko for en række seksuelt overførte sygdomme. Handsker, slikkelapper og god hygiejne er blandt de bedste beskyttelsesmuligheder,

Handsker og glidecreme 

Hvis du bruger handsker af enten latex eller vinyl, undgår du at dele bakterier og vira med din partner. Flere sygdomme kan overføres ved hud-til-slimhinde-kontakt, og derfor kan handsker være en god idé.  

Glidecreme kan desuden mindske risikoen for blødninger og rifter, og derfor bliver din sex også mere sikker. Vandbaseret glidecreme er det sundeste valg og vil naturligt trænge ind i huden. Det betyder dog, at du løbende skal tilføre glidecremen. Brug ikke spyt, da det øger risikoen for smitteoverførsel.   

Forbyggende procedurer  

Kvinder, der har sex med kvinder, kan også blive smittet med HPV og er derfor i risiko for udvikling af livmoderhalskræft. Husk derfor regelmæssigt at få foretaget celleskrab hos egen læge. 

HPV-vaccinen er desuden den mest effektive forebyggelse mod HPV-smitte. Læs hvad Patienthåndbogen skriver om HPV-vaccine 

Læs også: Du skal screenes for livmoderhalskræft – uanset hvem, du har sex med.

Læs også om beskyttelse ved sex på Våd.nu.