Transmænd er også i risiko for en række seksuelt overførte infektioner, selvom de ikke nødvendigvis har sex med en penis involveret. Her er en række måder, du kan beskytte dig selv mod smitte på. 

Denne artikel er særligt henvendt til transmænd, der har sex med personer med vagina. Har du sex med cismænd eller personer med penis, søg da under mænd, der har sex med mænd på søgesiden.  

Brug slikkelapper 

Slikkelapper er en latexbaseret barriere, som kan anvendes ved oralsex. Den kan lægges henover vulva eller anus og beskytter mod slimhindekontakt og dermed sygdomme som HPV og herpes. Slikkelapper fås nemmest på internettet, men de vil også være mulige at købe i enkelte sexbutikker og på enkelte apoteker.  

Du kan også skære kondomer op og bruge dem på samme vis. Kondomer vil som oftest være billigere og lettere at få fat på.  

Særligt hvis en af jer har menstruation, rifter eller sår, bør I undgå direkte slimhindekontakt. 

Tænk over hygiejnen 

Rengøring af sexlejetøj efter brug og ved skift af partner kan nedsætte risikoen for overførsel af vira. Alternativt kan du bruge kondomer på sexlegetøjet. Kondomet skal udskiftes, når du skifter partner og hver gang legetøjet bliver brugt  

Hold også dine negle korte, da bakterier og vira kan sætte sig under lange negle, og dermed videreføres ved sex.   

Person med briller og kort hår sidder i stol og læner den hovedet på den ene arm.
Transmænd, der har sex med personer med vagina er også i risiko for at få seksuelt overførte sygdomme. Slikkelapper, handsker og god hygiejne er blandt de bedste beskyttelsesmuligheder.

Brug handsker og glidecreme 

Hvis du bruger handsker af enten latex eller vinyl, undgår du at dele bakterier og vira med din partner. Flere sygdomme kan overføres ved hud-til-slimhinde-kontakt, og derfor kan handsker være en god idé.  

Glidecreme kan desuden mindske risikoen for blødninger og rifter, og derfor bliver din sex også mere sikker. Vandbaseret glidecreme er det sundeste valg og vil naturligt trænge ind i huden. Det betyder dog, at du løbende skal tilføre glidecremen. Brug ikke spyt, da det øger risikoen for smitteoverførsel.   

Forbyggende procedurer  

Transmænd kan også blive smittet med HPV og er derfor i risiko for udvikling af livmoderhalskræft. Husk derfor regelmæssigt at få foretaget celleskrab hos egen læge. 

HPV-vaccinen er desuden den mest effektive forebyggelse mod HPV-smitte. Læs hvad Patienthåndbogen skriver om HPV-vaccine 

Læs også: Du skal screenes for livmoderhalskræft – uanset hvem, du har sex med.

Læs også om beskyttelse ved sex på Våd.nu.