Åbenhed om seksuel orientering, romantiske forhold og familieliv  kan være afgørende for din læges faglige vurdering. Kender lægen lidt til din seksuelle praksis, vil de også være bedst i stand til at tilbyde den rette behandling og rådgivning. Så hvordan får du det fortalt på bedste vis, så det også er trygt for dig?

Ikke alle har lige nemt ved at være åben og ærlig om sin seksuelle orientering. Nogle kan være nervøse for at blive mødt med fordomme, uforståenhed eller måske endda sigma og forskelsbehandling.

Når du åbner op over for din læge om din seksuelle orientering, så vær også opmærksom på, om du føler dig tryg i situationen. I mange sundhedstilfælde vil seksuel praksis og familieliv ikke desto mindre være vigtig information, som kan have betydning for, hvilken behandling eller rådgivning du bør modtage.

Det er ikke altid, at lægen selv vil spørge ind til det, selvom det er relevant information. Følgende råd kan du derfor anvende til selv at nævne din seksuelle orientering eller praksis over for din læge, så du både føler dig tryg og sikrer dig, at lægen får den information, de skal bruge.

Læs også: Hvornår er det en god idé at oplyse din læge om seksuel orientering og kønsidentitet?

Fortæl lægen, hvilke ord, du foretrækker

Det kan sagtens hænde, at lægen ikke ved, hvilke begreber, der dækker hvad. De vil måske bruge et ord af mangel på bedre, men skærer dette ord i dine ører, eller føler du ikke, det er dækkende for din person eller seksuelle praksis, så lad lægen vide det.

Hvis du ikke bryder dig om, at lægen bruger ord som “bøsse” eller “lesbisk”, så fortæl i stedet din læge, hvordan du foretrækker, at din seksuelle orientering eller identitet skal omtales.

Fortæl lægen om din seksuelle praksis

Vær opmærksom på, at du måske skal forklare nærmere, hvad betegnelsen for din seksuelle orientering præcis indebærer for dig. For selvom det kan betyde meget for den gode kommunikation, at lægen bruger de rigtige ord og betegnelser, er det i mange medicinske tilfælde vigtigere for din læge at vide, hvem du har sex med fremfor, hvordan du identificerer dig.

Identificerer du dig eksempelvis som homoseksuel cis-kvinde, men har sex med kvinder, som fik tildelt kønnet mand ved fødslen, så er det også relevant information at vide for lægen. Det kan nemlig betyde noget for blandt andet smitterisici.

Indgår du i romantiske eller seksuelle relationer med mere end én person, eller har du sex med personer uden for dit forhold, kan det også være relevant information for din læge at kende til.

Ældre person i blåt jakkesæt kigger til siden
Seksualitet og seksuel praksis kan være et ømtåleligt emne for nogen. Men hvordan og med hvem du har sex, kan være vigtig information for din læge i flere sundhedsaspekter.

Forbered dig hjemmefra

Virkeligheden er desværre, at læger ofte har kort tid til hver patient. Du skal ikke føle, at du skal haste samtalen igennem, men til gængæld kan det være en god idé at gøre klart med dig selv, hvad samtalen skal handle om på forhånd. Det behøver ikke være et helt konkret problem, men kan sagtens være en åben samtale om seksuelle overvejelser eller bekymringer.

Har du svært ved at formulere dine tanker, eller er du bange for ikke at få sagt det hele på den rigtige måde, kan det være en idé at skrive ting ned og tage det med til lægen på et stykke papir eller på din telefon.

Når du bestiller en tid til lægen, så giv gerne sygeplejersken eller sekretæren besked om, hvad du ønsker at tale med lægen om. På den måde har lægen en mulighed for at forberede sig forud for jeres møde. De fleste praksisser tilbyder også online tidsbestilling, hvor du i stedet kan notere det i feltet, når du booker.

Læs også gerne, hvad der står på LGBTsundhed.dk eller i Patienthåndbogen, eller spørg til råds blandt dit fortrolige netværk om deres erfaringer med at inddrage lægen.

Tag en ven eller et familiemedlem med

Som patient har du ret til at tage en fortrolig med til lægekonsultationen – det man kalder en bisidder. En bisidder kan være hvem som helst, som du har tillid til. Det kan være en god idé at gøre brug af retten til en bisidder, hvis du er bange for ikke at få sagt de rigtige ting eller af forskellige årsager er nervøs for at tage samtalen alene med lægen.

Læs også: Må jeg tage en ven eller familiemedlem med til lægen?

Hvis du bliver for utryg

Bliver du utryg i lægens selskab eller føler du at spørgsmålene bliver for grænseoverskridende? Husk du altid på bede lægen omformulere sine spørgsmål, bede om en kort pause til at samle tankerne. Du må også altid afbryde konsultationen, hvis du føler dig for ukomfortabel. Book eventuelt en ny tid og overvej at tage en bisidder med næste gang.