Brug af illegale stoffer i forbindelse med seksuel aktivitet er et voksende fænomen blandt mænd, der har sex med mænd. Som læge bør du fordomsfrit vejlede patienten om sundhedsfare, risikobegrænsning og muligheder for hjælp. 

Hvad er ‘chemsex’? 

Chemsex er et begreb for seksuel aktivitet med brug af hårdere stoffer. Stofferne anvendes for at forbedre den seksuelle oplevelse og kan muliggøre længerevarende og mere ekstrem seksuel aktivitet. Fænomenet er stadig mere udbredt blandt særligt mænd, der har sex med mænd. 

Som læge er udfordringen overvejende, at mange, der dyrker chemsex, ikke betragter det som et problem. De vil typisk ikke betragte sig selv som misbrugere og vil i lang tid kunne leve et normalt liv sideløbende. Ved en samtale med en patient, der dyrker ‘chemsex’, bør du derfor udvise særlig stor fordomsfrihed og fokusere på risikobegrænsning.  

Risici ved ‘chemsex 

  • Stofafhængighed: ‘Chemsex’ er særligt forbundet med brug af crystal Meth, GHB/GBL og mephedrone samt kokain, speed, ecstasy og LSD. 
  • Seksuelt overførte sygdomme: Ubeskyttet analsex (såkaldt ‘bareback sex’) er et hyppigt fænomen ved chemsexHiv og hepatitis-smitte er derfor særlige risici. Hiv kan også smitte via deling af injektionssprøjter. 
  • Mentale problemer: Som følge af afhængighed og hyppigt stofbrug er depression og angst en særlig stor risikofaktor. Der er desuden en forhøjet risiko for seksuelle overgreb 

Rådgivning hos AIDS-Fondet 

AIDS-Fondets rådgivning har stort kendskab til ‘chemsex’ og vil kunne yde kvalificeret rådgivning om skadesreduktion og hjælp til at komme ud af misbrug.  

PrEP mod hiv-smitte 

PrEP er et antiviralt medicin, som patienten kan tage dagligt for at forebygge hiv-smitte. PrEP anbefales patienter med særlig stor risiko for hiv-smitte. 

PrEP ordineres ved egen læges henvisning til infektionsmedicinsk afdeling på et af landets hospitaler, eller hos AIDS-Fondets checkpoint i København 

Læs også: PrEP og hiv-forebyggelse.