Transkvinder og mænd, der har sex med mænd, har øget risiko for udvikling af analkræft som følge af HPV og bør i visse tilfælde anbefales HPV-vaccine. 

Om HPV-smitte og hyppighed 

HPV eller Humant Papillomavirus er en seksuelt overført virus, som i langt de fleste tilfælde er harmløs. 80 % af alle seksuelt aktive mennesker vil på et eller andet tidspunkt i deres liv få virussen. De patienter er asymptomatiske 

Det betyder dog også, at virussen smitter meget nemt. HPV kan sidde i mundhulen, på penis, scrotum og perianalt, men virussen kan også sidde på hænderne og smitte til kønsorganerne. Derfor kan det være svært komplet at beskytte sig selv mod virussen med eksempelvis kondom.  

Kønsvorter (kondylomer) 

I de fleste tilfælde viser HPV ingen symptomer.  

HPV kan dog medføre kondylomer på penis, scrotum, perianalt og vulva/perineum, samt slimhinderne i vagina, uretra, anus og i mundhulenDiagnosen vil ofte kunne stilles ved at inspicere vorterne. Behandlingen vil enten være præparatet podofyllotoksin, som patienten selv kan påføre morgen og aften i tre dage eller Imiquimod creme, som påføres tre gange om ugen. Også kryobehandlingtrichloreddikesyre, diatermi, laser og konventionel kirurgi kan anvendes.  

Læs også, hvad Lægehåndbogen skriver om kondylomer. 

HPV og kræftrisici hos mænd 

Der har været et særligt stort fokus på HPV og kræft i livmoderhalsen, men også mænd er i risiko for udvikling af kræft som følge af HPV-smitte.  

Analkræft: Mænd, der har sex med mænd, har større forekomst af analkræft end heteroseksuelle mænd, og i 90 % af tilfældene skyldes det HPV-smitte. Særligt hvis patienten dyrker analsex med skiftende partnere, bør patienten være særligt opmærksom på symptomer: Analkløe, følelse af udfyldning, defækationssmerter, blødning ved endetarmsåbningen, samt smerter fra området bør anspore videre undersøgelse. Læs mere om analkræft her.  

Peniskræft: Kræft i penis er en relativ sjælden sygdom i Danmark og rammer ca. 50 nye hvert år. I halvdelen af tilfældene skyldes det HPV, men kan også skyldes dårlig hygiejne og snæver forhud. Symptomerne er farveændring, blødning, sårdannelse, udvækster, forhudsforsnævring, knuder, blod i urinen og ildelugtende udflåd. Læs også mere om peniskræft her. 

Kræft i mundhulen: HPV er overrepræsenteret i tilfælde af mundhulekræft, og mænd bliver hyppigere ramt end kvinder. Symptomerne inkluderer røde og hvide pletter i munden, som ikke forsvinder, vokser, bløder, gør ondt eller ændrer udseende. Læs mere om mundhulekræft her. 

Vaccinationsmuligheder 

Der findes ingen behandlingsmulighed for HPV, men vaccination har vist sig at forebygge forstadier til analkræft, peniskræft og mundhulekræft samt kønsvorter. Vaccinationen er mest effektiv, hvis den gives inden den seksuelle debut. Drenge, der fylder 12 år 1. juli 2019 eller senere bliver tilbudt gratis HPV-vaccination, ligesom tilbuddet gælder for piger.  

Andre aldersgrupper kan også tilkøbe vaccinen hos egen læge. Patienter med nedsat immunforsvar, navnlig HIV-patienter i gruppen af mænd, der har sex med mænd, bør overveje HPV-vaccine.  

Anden forebyggelse 

Fordi HPV smitter så nemt, kan det være svært at beskytte sig mod smitte. Barriereprævention som kondom, femidom, engangshandsker og slikkelapper kan dog nedsætte risikoen og er altid en god idé for at undgå andre seksuelt overførte sygdomme.