Personer med vagina kan også smitte hinanden med seksuelt overførte infektioner uden at have sex med en penis. Disse sygdomme skal du – og din læge – særligt være opmærksom på.

Seksuelt overførte infektioner kan sidde flere steder på kroppen, herunder kønslæber, skedeslimhinde, livmoderhals, mellemkød, endetarmsåbning, mund, hals og på fingrene. Al sex, der involverer oralsex, berøring af kønsorganer og indtrængning i vagina med tunge, fingre eller sexlegetøj, kan derfor overføre sygdomme fra én part til en anden.  

Mærker du til nogle symptomer på nedenstående, bør du kontakte din læge. 

Læs også: Sikker sex for kvinder, der har sex med kvinder eller Sikker sex for transmænd 

Herpes 

Herpes Simplex-Virus er en livslang infektion, som smitter meget nemt ved kontakt med både slimhinder og hud – det vil sige også inderlår, ved endetarmsåbning og mellemkød foruden kønsorganer og mund. Der findes to typer herpes – HSV-1 og HSV-2 – og kan føre til både herpes på læberne (forkølelsessår) og ved kønsdelene (genital herpes). HSV-2 er skyld i 90 % af alle tilfælde af genital herpes, mens HSV-1 er skyld i 90 % af alle tilfælde af forkølelsessår.  

På kønsdelene er symptomerne typisk rødme, hævelse og ømhed. Herpes giver også blærer, der gør ondt og giver sår, når de brister. Ofte vil du også mærke en influenza-lignende tilstand. I meget sjældne tilfælde kan herpes desuden føre til svære komplikationer som leverbetændelse og hjernehindebetændelse. 

Eksterne stress-faktorer såsom feber, menstruation og psykisk stress kan desuden medføre herpes.  

Læs også, hvad Patienthåndbogen skriver om herpes. 

HPV 

HPV (Humant Papillomavirus) smitter meget nemt ved seksuel aktivitet og kan sidde i vagina, på kønslæber, på mellemkødet, ved endetarmsåbning og i svælget. HPV smitter ved hudkontakt foruden slimhindekontakt, og derfor er den en af de hyppigste infektioner hos personer med vagina som har sex med andre personer med vagina.  

HPV kan give kønsvorter, og i sjældne tilfælde kan det føre til celleforandringer særligt i livmoderhalsen.  

Du bør derfor også screenes for livmoderhalskræft regelmæssigt, selvom du kun har sex med personer med vagina. 

Læs også: Du skal screenes for livmoderhalskræft – uanset hvem, du har sex med.

Person i sort tøj og håret opsat holder sig til hovedet og smiler let
Selvom du kun har sex med andre personer med vagina, kan du stadig få en række seksuelt overførte infektioner. HPV og herpes er blandt de hyppigste.

Trichomonas 

Trichomonas er en betændelsestilstand i vagina samt urinrør. Symptomerne er typisk gulligt-grøntligt udflåd, kløe og svie ved vandladning.  

Det er en relativt sjælden infektion i Danmark, men den smitter også ved sex mellem personer med vagina 

Læs også, hvad Patient håndbogen skriver om Trichomonas infektion. 

Bakteriel vaginose 

Bakteriel vaginose er en meget udbredt betændelse i vagina. Det er ikke en seksuelt overført infektion, men en ændring i skedens bakterieflora. Seksuel aktivitet, herunder hyppig sex, skiftende partnere og tidlig seksuel debut kan øge risikoen for smitte. Typiske symptomer tæller hvidligt-gråligt udflåd, øget mængde udflåd og lugt.  

Personer med vagina, der har sex med andre personer med vagina er bevist at have en hyppigere forekomst af bakteriel vaginose 

Læs også, hvad Patienthåndbogen skriver om bakteriel vaginose. 

Andre infektioner 

Klamydia, gonoré, syfilis, hepatitis B og HIV kan også smitte mellem personer med vagina, der har sex med andre personer med vagina. Risikoen er dog relativt lav ved mindre, der har været en penis involveret i samlejet.  

Fortæl lægen om din seksuelle praksis 

Hvis lægen kender lidt til med hvem og hvordan du har sex, vil de også være i bedst stand til at yde den bedste rådgivning. Er du eksempelvis biseksuel eller lesbisk og har sex med personer, som blev tildelt kønnet mand ved fødslen, bør du informere din læge herom. Det kan have stor betydning for dine smitterisici.  

Læs også: Hvordan taler jeg bedst om seksualitet med min læge?