Desværre eksisterer en udbredt misforståelse om, at kvinder, der har sex med kvinder (KSK) har meget lav om nogen risiko for seksuelt overførte infektioner. Adskillige sygdomme smitter hos KSK, og det bør du som læge kunne rådgive din patient om.

Seksuelt overførbare vira kan sidde flere steder på kroppen, herunder kønslæber, skedeslimhinde, cervix, perineum, perianalt, mundhule og på fingrene.  

Derfor er kvinder, som har sex med kvinder også i stand til at smitte hinanden ved oralsex, berøring af kønsorganer og indtrængning i vagina med tunge, fingre eller sexlegetøj.  

Følgende er infektioner, som kvinder i større eller mindre grad kan videreføre til hinanden under sex. 

Læs også: Sikker sex for kvinder, der har sex med kvinder.

Læs også: Råd til at tale om seksualitet med din LGBT+ patient.

Herpes 

Herpes Simplex-Virus smitter nemt ved kontakt med slimhinder samt blot hudkontakt. Derfor smitter herpes ved de fleste seksuelle aktiviteter – også brug af sexlegetøj. Virussen er livslang og kan give smertefulde udbrud ved kønsorganerne og ansamlinger af vesikler i overgangszonen på læben. 

Læs også, hvad Lægehåndbogen skriver om herpes simplex.  

HPV 

Humant Papillomavirus smitter meget nemt ved seksuel aktivitet og kan sidde i vagina, på kønslæber, på perineum, perianalt og i mundhulen. HPV smitter ved hudkontakt foruden slimhindekontakt, og derfor er den en af de hyppigste infektioner hos kvinder, der har sex med kvinder.  

HPV kan føre til en række afledte sygdomme, særligt kønsvorter (kondylomer) samt analkræft, mundhulekræft og navnlig livmoderhalskræft. 

Lesbiske kvinder bør derfor også screenes for livmoderhalskræft ved regelmæssigt 

Læs også hvad lægehåndbogen skriver om HPV. 

Læs også: Alle med en livmoder bør screenes 

Trichomonas 

Trichomonas er en betændelsestilstand i vagina samt urinrør, hvis symptomer tæller gulligt-grøntligt udflåd, kløe og svie ved vandladning.  

Infektionen er relativt sjælden i Danmark, men smitter ved seksuel aktivitet – også mellem kvinder.  

Læs også hvad Lægehåndbogen skriver om Trichomonas infektion. 

Bakteriel vaginose 

Betændelsen er ikke en seksuelt overført infektion. Det er en forskydning i bakteriefloraen fra lactobacillus til anaerobe bakterier. Men seksuel aktivitet, herunder hyppig sex, skiftende partnere, tidlig seksuel debut vaginal douching og rygning kan øge risikoen for smitte. Infektionen er mest fremtrædende omkring menstruation. Betændelsen viser sig særligt ved hvidligt-gråligt udflåd, udflåd i øget mængde og lugt.  

Kvinder, der har sex med kvinder er bevist at have en hyppigere forekomst af bakteriel vaginose.  

Diagnosticering sker vha. karakteristisk fiskelugt efter tilsætning af kaliumhydroxid eller påvisning af clue cells. 

Læs også, hvad Lægehåndbogen skriver om bakteriel vaginose. 

Andre infektioner 

Klamydia, gonoré, syfilis, hepatitis B og HIV kan også smitte ved kvinder, der har sex med kvinder. Risikoen er dog forholdsvis lav ved mindre, der har været en penis involveret i samlejet.  

Spørg altid ind til seksuel praksis 

Vær opmærksom på, altid at spørge ind til patientens seksuelle praksis. Antag ikke, at du på forhånd ved, hvordan din lesbiske patient har sex. Den lesbiske patient kan eksempelvis godt have sex med transkvinder uden at betegne sig selv som andet end lesbisk, og derved have samme smitterisici som heteroseksuelle kvinder. 

Læs også Særlige sundhedsforhold for transpersoner.